Logo Harap Alb continua
Razi tu razi Harap Alb...

L-au mai desenat pe Harap Alb: Roni Noel

Florin Noel, cunoscut publicului sub pseudonimul Roni Noel, s-a nascut la 20 noiembrie 1912, a absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti in 1935, avandu-l ca profesor pe Camil Ressu, iar in perioada 1950-1956 a condus Institutul de Arta din Bucuresti.

Grafician activ in anii bulversanti ai comunismului, Roni Noel a facut parte din falanga de artisti dedicati propagandei noilor idei de lupta ideologica, publicand ilustratii in majoritatea ziarelor si revistelor ale vremii, lucrand afise cu tematica oficiala si expunand desene si gravuri de culturalizare politica.

A abordat cu dezinvoltura ilustratia de carte –  romanul sadovenian “Nicoara Potcoava”, “Anna Karenina” de Tolstoi, “Mizerabilii” de Victor Hugo – iarin sfera ilustratiei pentru copii s-a apropiat de literatura clasica (Ion Creanga, Mihail Sadoveanu) sau cu subiect istoric (Dumitru Almas, Alexandru Mitru), dar, probabil, cartea sa cea mai zvelta estetic ramane “Doi feti cu stea in frunte” de Ioan Slavici, elaborata in ultimii sai ani de viata.

In 1955 a primit Premiul de Stat si Medalia de Argint la Expozitia Internationala a Cartii de la Leipzig.

Volumul sau ilustrat “Harap Alb” a fost tiparit in 1962 de catre Editura Tineretului in colectia “Traista cu povesti” in nu mai putin de 60.160 de exemplare