Logo Harap Alb continua
Razi tu razi Harap Alb...

De ce Harap Alb continua?

Pentru ca oamenii au nevoie supereroi, de modele demne de urmat, iar daca prezentul duce lipsa de asa ceva, ne-am intors la intelepciunea populara, la mitologie, ne-am intors la basm. George Calinescu numea basmul “o oglindire a vietii in moduri fabuloase”. Chiar daca predomina fantasticul cred ca avem ce invata din drumul lui Harap Alb catre maturitate. El este naiv si lipsit de experienta, “boboc in felul sau la trebi de aieste”, dar de “soi bun” si da dovada de inteligenta, rabdare si capacitate de adaptare. Odata ce isi da cuvantul, ramane loial Spanului pana la moarte. E altruist si isi face prieteni care, la nevoie, il salveaza din situatii imposibile.

Faptul ca il numim supererou nu este o americanizare fortata. Harap Alb a fost dintotdeauna un personaj exceptional pus in situatii exceptionale. Supererou e doar un cuvant. si sa nu uitam ca Ion Creanga i-a dat viata lui Harap Alb in 1877, cand l-a publicat in “Convorbiri Literare”, pe cand primul supererou american a fost creat in 1936. Nu este vorba de binecunoscutul Superman, ci de “The Phantom” care a luat viata sub forma de comic strip zilnic, desenat de Lee Falk.

Harap Alb a ajuns in atentia publicului in fel si chip: de la calendare si timbre postale, pana la carti de colorat pentru copii, cuburi si diafilme, discuri, casete audio si bineinteles animatii 3D. S-au facut si inca se fac piese de teatru si chiar spectacole de balet! Anual sunt publicate cateva zeci de titluri legate de personajele lui Creanga.

De-a lungul timpului, Harap Alb si gasca lui au fost ilustrati de nume mari ale graficii romanesti: Ary Murnu, Stoica D., Aurel Petrescu, Sandu Florea, Valentin Tanase si multi-multi altii, fiecare reprezentandu-i in stilul lor si viziune proprie. El este cand blond, cand brunet, cand mai vanjos cand mai firav, o data e imbracat asemenea unui voievod medieval, alta data ca un veritabil Robin Hood autohton si de cele mai multe ori in straie taranesti. Din cate stim, noi suntem primii care il desenam in armura, aducandu-l intr-adevar aproape de aerul din “World of Warcraft” sau “Lord of the Rings”. Cu putina atentie, veti observa totusi elemente de inspiratie dacica sau predacica, cum ar fi palosul sau, pumnalul si fibulele care ii fixeaza mantia. Marturisim ca folosim ca inspiratie, atat grafica, cat si pentru poveste GETICA de Vasile Parvan. Ba mai mult, avem norocul ca Andrei Moldovan, ilustratorul nostru care s-a dedicat trup si suflet proiectului, sa fie la randu-i pasionat de istorie, arme si armuri.

De ce “continua”? Pentru ca Harap Alb este poate cel mai cunoscut si indragit personaj de basm si aventura lui merita sa mearga mai departe. in primele numere ilustram basmul clasic, am umblat putin doar la limbaj. Desi dulcea oralitate a lui Creanga are farmecul ei, noi am vrut sa aducem textul mai aproape de cititorul din prezent si am mai slefuit putin limbajul.

Basmul se incheie cu “si a tinut veselia ani intregi, si acum mai tine inca”. Pe noi nu ne-a multumit acest final. Noi vrem sa aflam ce au facut Harap Alb, Gerila si toti ceilalti dupa ce povestitorul a incalecat pe-o sa. Ce misiuni au mai avut de indeplinit, cu cine s-au mai luptat si de ce? Cu ocazia asta invitam autori romani sa ne scrie scenarii, iar primul care a raspuns provocarii a fost scriitorul SF Marian Coman, a carui nuvela “Fluviul soaptelor” poate fi citita in acest numar. Asteptam cu nerabdare si alte scenarii care sa duca povestea mai departe. Si noi, ca si voi, tanjim dupa urmatorul numar.

Aventurile lui Harap Alb continua…