Logo Harap Alb continua
Razi tu razi Harap Alb...

Interviu pentru Muzeul Benzii Desenate

Muzeul Benzii Desenate a vrut sa afle mai multe despre revista. Va invitam sa cititi interviul in intregime:

Cum anuntam si mai devreme, proiectul Harap Alb continua… pare a fi unul dintre cele mai interesante din ultima vreme. Va fi o aparitie care se va constitui in asa numitul mainstream BD, care lipseste cu desavarsire de la noi. Este un pas spre normalitatea pietei BD de la noi. Eu unul sunt foarte nerabdator. Am urmarit campania de teasing, care contine povesti inregistrate, fragmente din banda desenata, interviuri, exemple BD(sau nu) de Harap-Alb din trecut, ba chiar si un chestionar legat de pretul pe care ar trebui sa il aiba revista.

Am stat de vorba cu Octav Ungureanu si Mihai Ionascu pentru a afla mai multe despre proiect si pentru a creşte asteptarea mai mult:

De unde ideea unui comic-book  si de unde alegerea personajului Harap Alb?
Octav: Atat eu cat si Mihai suntem pasionati de benzi desenate si demult ne doream sa facem ceva mai mult pentru acest domeniu, destul de putin dezvoltat la noi, in ciuda unei istorii destul de bogate. Eu personal, atat ca cititor, dar mai ales ca autor, simteam nevoia unei reviste periodice de benzi desenate romanesti si m-am aruncat cu capul inainte, am lansat RevistaCOMICS, la care contribuie mare parte din autorii activi de pe la noi, mai mult debutanti, dar si profesionisti, si cu care am reusit sa fac ceva valva si sa atrag atentia lui Mihai, un om pregatit sa investeasca nu numai pasiune, ci si bani in acest domeniu. Ne-am asezat la masa si propunerea initiala a fost sa dezvoltam RevistaCOMICS, dar am ajuns repede la concluzia ce e nevoie de o noua revista, 100% profesionista, format nou si continut bine definit. Am reusit sa strangem la un loc cativa autori si serialele lor, iar ideea lui Mihai era sa atragem publicul ilustrand in benzi desenate lectura obligatorie din scoala si liceu, doar că, în marea de modificari aduse in sistemul de invatamant si in multitudinea de manuale alternative, singura lectura inca general obligatorie a ramas “Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, care se preda in clasa a XI-a. Deci alegerea a fost facuta de la sine, iar cand am realizat cat de ofertante sunt continutul si personajele basmului, ne-am indragostit pe loc de ideea unor benzi desenate cu Harap Alb, ba mai mult, ne-am gândit sa ducem mai departe povestea, sa inventam noi aventuri de unde si titlul revistei “Harap Alb continuă…” . Intre timp, am renuntat la celelalte seriale si am preferat sa ne concentram pe Harap Alb.

In ce format va aparea, de unde si cum poate fi achizitionata (multe tentative BD anterioare au avut probleme de distributie), cand si cu ce regularitate va aparea, si cat va costa?
Mihai: Formatul va fi unul de comic-book “standard” in industrie, 185x260mm. Va putea fi achizitionata de la chioscurile de presa din toata tara, va aparea (cel putin pentru cateva numere) o data la fiecare doua luni si va costa 4,9 lei. De ce doar atat? Pentru ca vrem sa fie accesibia oricui, banii nu ar trebui sa fie o piedica in calea placerii pe care ti-o poate oferi o revista de benzi desenate. Si ca sa aflii cand se lanseaza va trebui sa stai cu ochii pe Facebook.

Va fi povestea pe care o cunoastem cu Harp-Alb sau va fi o interpretare/continuare?
Octav: In primele 4 numere ilustram basmul clasic, adaptandu-l doar ca limbaj. Desi dulcea oralitate a lui Creanga are farmecul ei, noi am vrut sa aducem textul mai aproape de cititorul din prezent si am mai slefuit putin limbajul, nu mult, dar l-am slefuit. Lucrand foarte mult la personaje, atat grafic, dar si ca personalitate, povestile lor si noile aventuri au prins forma aproape singure si deja avem propuneri din partea unor scriitori, care vor sa duca povestea lui Harap Alb mai departe.

Cine sunt autorii (scenariu-desen)?
Octav: Autorii sunt in primul rand Ion Creanga, apoi Mihai si cu mine, care adaptam povestea in scenariu pentru benzi desenate si apoi in storyboard, dupa care desenul si culoarea sunt lucrate cu multa pasiune si atentie la detalii de catre Andrei Moldovan, un ilustrator si autor de benzi desenate foarte bun din Cluj, cu care am avut norocul nu numai sa se potriveasca perfect ca stil cu ceea ce cautam, dar si sa se dedice proiectului. Primul autor care a inceput sa scrie o poveste in universul Harap Alb Continua este Marian Coman.

Daca mai trebuie spus ceva, va rog, daca nu, va doresc bafta!
Octav: Cum ai spus si tu, revista Harap Alb Continuă se inscrie in mainstream, adica nu încercam sa cream o revista de benzi desenate care sa se adreseze unui public restrans sau numai unui public cunoscator, ci din contra, vrem ca aceste aventuri in banda desenata sa fie citite de cat mai multi oameni, de la tineri aflati inca pe bancile scolii pana la nostalgici dupa revista “Cutezătorii”, de la hipsteri pana la corporatisti, de la oameni pasionati de toate varstele pana la oameni care citesc pentru prima data benzi desenate.