Moroianu, zis Spanu

Povestea lui Moroianu, zis Spanu

Putine sunt stiute despre Moroianu, in afara de faptul ca face parte din neamul moroilor. Iarna, la gura sobei, la un pahar de vin, in hanuri prin tot tinutul se vorbeste inca de moroi. Multi spun ca ar fi aparut deodata in lume, trimisi de zei sa pedepseasca oamenii de pacate. Altii spun ca Talpa Iadului i-ar face din tarana de pe morminte si bucati de cadavre ca sa aibe copii mai ascultatori decat dracii.

Un batran povestea intr-o toamna ploioasa cum ca moroii si-ar trage puterea pentru vraji din negura sufletelor si din rautatea oamenilor. Cu cat sunt oamenii mai haini, cu atat sunt moroii mai puternici si pot face vraji mai grozave. Si mai spunea mosul ca a cunoscut odata un moroi si ca l-a rapus. L-ar fi rapus mosul nu odata ci de mai multe ori. Dar cine sa-l asculte? Mosul trasese cam mult la masea si in mod sigur vorbea gura fara el. Numai tancii il mai ascultau caci oamenii, obositi de munca campului, plecasera demult la culcare - spunea mosul multe - despre viteji cu puteri peste crezare, oameni care se lungeau precum rasina bradului, iara altii care puteau ingheta totul imprejur cu o singura suflare si cate si mai cate.

Zicea mosneagul ca i-au fost toti tovarasi de drum si aventuri cand era tanar si voinic...
Oricum ar fi, si pe cine ai asculta, toti stiu una: cu moroii nu-i a buna si daca vezi unul in fata, fugi repede si te ascunde caci de stai sa-l asculti, te imbrobodeste si iti ia si avutia si viata. Ca doar stie orisicine ca nu exista om pe lume sa fi intrat la invoiala cu un moroi si sa fi trait sa povesteasca.