Nedelia, zisa Sfanta Duminica

Povestea Nedeliei, zisa Sfanta Duminica

In vremuri de mult apuse, cand primul zeu umbla inca pe pamant, erau putine vietuitoare in lume. Si mai putine erau acelea cu darul vorbirii care stiau sa deosebeasca binele de rau. Printre ele, erau 7 asemenea fiinte, create aproape de inceputurile lumii. Intr-o buna zi, creatorul s-a asezat pe o piatra, si s-a odihnit, multumit de ce infaptuise. A hotarat atunci ca de la rasaritul soarelui si pana la apus, odata la fiecare 7 rasarituri, sa fie o zi de odihna. Si toate vietuitoarele daruite cu simtiri si cuget s-au bucurat si s-au odihnit.

Toate, fara Nedelia, care punea nori pe cer si facea sa curga apa intre doua vai ca sa se faca un lac. Trecand pe-acolo si vazand pe Nedelia, zeul s-a maniat pentru ca i-a fost nesocotita porunca. S-a apropiat si i-a spus: "Pentru ca nu m-ai ascultat, de-acum inainte ai sa muncesti mereu si ai sa ajuti pe altii, fara odihna. In grija ta are sa cada sa veghezi la linistea altora, fara sa-ti gasesti si tu odihna."

Incetul cu incetul, pamantul se umplea de animale si de oameni. Nedelia ajuta pe toti pe care-i vedea in nevoie. Lucrul nu i se termina niciodata. Trecuse asa de multa vreme ca zeul si uitase de pedeapsa. Si cum se intampla adesea, intr-o alta zi de odihna, zeul o vazu pe Nedelia cum invata un om sa ascuta un lemn de plug ca sa poata cultiva pamantul mai usor. Aducandu-si aminte de pedeapsa, zeului i se facu mila si ii spuse: "Atata amar de vreme m-ai ascultat cu credinta. Iertata ti-e greseala."

Nedelia se bucura, dar se si intrista, pentru ca ii placea sa ajute pe toti, mai ales oamenii, care in ultima vreme incepusera a invata cum sa creasca plante bune de mancat si ucideau mai putine vietuitoare care-i erau asa de dragi. Si se ruga de zeu sa nu-i ia sarcina de tot. Si zeul, in intelepciunea lui, spuse asa: "In toate cele sase zile pana Duminica, sa stapaneasca fratii si surorile tale, caci sapte sunteti cu totii. Numai a saptea zi sa ramana a ta, sa stapanesti peste ea si sa-ti continui lucrul. Si pentru ca oamenii ti-s dragi, fie sa te iubeasca toti si sa-ti spuna Sfanta Duminica."

Mult s-a bucurat Nedelia si pana in ziua de azi stapaneste peste a saptea zi din saptamana si se mai arata si azi din cand in cand oamenilor de treaba la mare nevoie.